Älgkampen...

Smidig som en älg fick en ny innebörd igår, då hade den tagit sig igenom syrénbuskaget som inte ens jag kommer igenom och hittat ett kryphål in till äpplena.
I natt har den/de helt utan självbevarelsedrift kastat sig igenom får nätet som sitter på hög höjd för att komma in till just mina äppelträd.

Måste ju vara så att jag har traktens absolut godaste äpplen annars har jag ingen förklaring till varför de inte väljer grannarnas lättåtkomliga träd istället, finns ju äppelträd överallt.

Trots aningen mer ansträngningar i år så verkar älgarna vinna slaget även denna höst, det börjar bli tjatigt och tråkigt och framför allt lerigt och spårigt.

Här blev det bullbak igår, en lagom syssla när man är för sjuk för att jobba men för frisk för att bara vila.
I dag ska jag bada ett par hundar, det behövs.


Följetongen fortsätter...

F Ö R S Ä K R I N G S K A S S A N....

Finns det något fulare ord i det svenska språket???

Ni som minns vet att jag skrev om dem tidigare (100730), jag hade fyllt i för kort period enligt någon handläggare när jag skickade in min försäkran om aktivitetsstöd trots att jag följt deras anvisningar. Jag fick ett brev där det var några pekpinnar om hur fel jag hade gjort och så stod det dessutom vilka datum som skulle fyllas i nästa gång. Det stod dessutom att det måste vara minst en månad ifylld. Jag var rätt förbannad ett par dagar men sen orkade jag inte följa upp det så när det var dax att fylla i nästa försäkran så gjorde jag precis som det stod i brevet, jag fyllde i 100710-100811 som period precis som personen som skrev brevet angivit.

Idag fick jag ett brev... Där står att jag har fyllt i för lång period... Jag skulle ha fyllt i 100710-100809 så jag får bara ersättning tom 100809 denna gång för jag har fyllt i mer än en månad och man får bara fylla i max en månad...

Alltså fattar ni... Fattar ni vad de menar egentligen??? Jag fattar inte vad de menar, jag fattar egentligen ingenting längre...
Om jag gör enligt anvisningarna så blir det fel...
Gör jag enligt brevet som jag fick så blir det fel...

Enda slutsatsen som jag kan dra är helt enkelt att hur jag än gör så blir det fel...
Jag är en rätt frisk person (tror jag i alla fall) så jag förstår att den som är sjuk inte orkar få detta rätt och jag börjar fundera på hur frisk jag egentligen är, känner mig lite schizofren kan jag ju säga, efter denna period med aktivitetsstöd så är det kanske dags för sjukskrivning!!

Tillägg!!!

Jag lyckades komma fram på telefon till Fk och tro det eller ej, jag fick en ursäkt och ett erkännande att de har gjort fel... Jo ni läser alldeles rätt, jag fick faktiskt en ursäkt!!

Kantareller...

Jo det är gott om gula svampar i skogen nu. 5 liter plockade jag på så där 15 minuter och det 5 minuter hemifrån. Rensar gör jag i morgon, riktigt fina är de. Skulle bara titta lite när jag ändå var ute med hundarna... Måste nog ta en tur och titta på lite fler ställen...

Regn, vad är det...?

Det ösregnar ute, jag vill ha sommar och sol, känner mig totalt blåst på sommar i år. De talar om den fina sommaren på radio och TV men hit kom den aldrig i år men vatten från ovan kommer det mest hela tiden, jag brukar inte ha problem med vädret men nu är jag faktiskt trött på allt vatten. Det tjippar och slurpar under skorna vart man än går i trädgården, älgarna gör decimeterdjupa spår i hela gräsmattan, det är inte vackert alls.

Jag känner mig helt blåst på fina sommarkvällar att sitta ute denna sommar, nu nalkas mörker och mer regn... Det ska regna hela veckan har de lovat.

Môra-Per...

Var igår kväll och lyssnade på Môra-Per i hamnen i Årjäng. Eller försökte lyssna rättare sagt...

Ska berätta för er hur en kväll ute i Årjäng ser ut:
Det serverades starköl (fanns inget lätt alternativ), vitt vin, rött vin (i små platsglas), päroncider (stark) och längst ner fanns några stackars cola och pepsi light. Medelåldern var förvånansvärt hög men ungdomarna åkte ju Storgatan upp och ner hela kvällen och skräpade ner med burkar och krossade flaskor.
Det var tre band som uppträdde, det första missade vi, det andra skulle spela Beatlesinspirerad musik men de har nog aldrig hört The Beatles... det var någon sorts rock som skramlade ur högtalarna. De flesta satt utomhus för det gick inte att sitta inne utan att få hörselskador.
Vuxna människor, framför allt av manligt kön, var dyngraka, gick och vinglade, gick in i andra och det var ju bara ett under att ingen trillade utför kajkanten. Vuxna män på 50-60 år som inte kan dricka med måtta och ha en trevlig kväll, där till deras barn, ofta döttrar, ytterst lättklädda 20-åringar som super tillsammans med sina föräldrar, ja verkligen super för även dessa är rejält fulla. En del har fruarna med sig och de ser inte fullt så fulla ut men det är inte omöjligt att de är det...

Han som sköter ljudanläggningen kan inte ha en aning om hur musik ska låta fast förresten... det spelar ju ingen större roll eftersom majoriteten av lyssnarna är för fulla för att öht veta att de spelar musik, de står och skriker åt varandra för att överrösta musiken så det är ett jäkla kackalorum.
När så Môra-Per kommer upp på scenen så vill ju jag lyssna, tränger mig in en bit men får inte stå i fred för där raglar de fulla fram och tillbaka i lokalen, man blir trampad på, knuffad på, spilld på, osv.. Musiken är något mer lyssningsbar nu men det innebär att folk fortfarande skriker åt varandra för att överrösta musiken, så man hör knappt musiken ändå. En bekant spelar fiol då och då i denna grupp och hon var med i går men hörde man fiolen... nää, ljudkillen var som sagt inte så bra på sin uppgift.

Så är en vanlig utekväll i Årjäng, tror ni att jag ibland längtar till civiliserade trakter...!?!

Trots fylla och annat så hade jag och väninnan en trevlig kväll, helt nyktra...

Hallon och getingar...

Hallon är det gott om i år. Jag har ett snår med vildhallon där gamla potatislandet en gång var, ett jättesnår. Hallonen i år är enorma, det ser ut som odlade hallon men smaken är ju desto sämre, det har kommit för mycket vatten från ovan. Men jag fick ihop en dryg liter till saft och ½ liter till lite sylt, blir nog mer plockat en annan dag. Det gäller att vara försiktig när man plockar för getingar är det gott om bland bären. Annars har jag inte direkt märkt av att det är getingsommar, passade på att slå ihjäl drottningarna i våras och sen har det varit lugnt, tre stycken har tagit sig in trots att dörren ofta står öppen.

Tänkte på vägen in plocka av krusbären också men se det hade älgarna(!!!) redan gjort... Trodde att deras favoritföda var äpplen men de verkar äta både krusbär och hallon...

Nu har jag fixat stolp som ska spettas ner någon dag och sen hoppas jag att älgarna håller sig utanför staketet framöver men man vet aldrig...

Älgföljetongen fortsätter en annan dag.

Lyckospark...

Vet ni förresten hur man kan se att någon fått en spark i baken??Medarna sticker ut...

Hahahahahahahahaha

Stöket i huset...

Om du har stökigt hemma, gör så här:

1. Skapa en mapp på datorn.
2. Ge mappen namnet "Stöket i huset."
3. Ta bort mappen.
4. Datorn kommer att fråga: "Vill du ta bort stöket i huset permanent?"
5. Klicka på JA-knappen.
6. Lägg fötterna på bordet, ta en drink och bara NJUT...


Journalistbanan...

Jag har slutfört mitt första uppdrag...
Jag har gjort min intervju, sammanställt materialet och fått det bedömt...
Vet ni hur omdömet lät???
Jag hade förväntat mig en hel del rödmarkeringar att ändra, det är ju inte lätt att skriva en artikel på ett visst antal tecken, få det i rätt ton och stämning, skriva en ingress (som jag för övrigt aldrig gjort tidigare).

Detta var vad jag fick tillbaka via mejl från chefredaktören:
"Imponerad... du måste vara en naturbegåvning. Snyggt skrivet, riktigt bra jobbat tycker jag." Det var sammanlagt två ändringar som behövdes och de gjorde redaktören själv.

Tror ni att jag är stolt och nöjd med mig själv eller?? Jag sken som en sol hela kvällen igår, det sprudlade i hela kroppen, jag ville krama hela världen...

Kanske har jag en framtid som skribent, ja i alla fall som frilans nu ett tag, kanske blir det tom en bok nån gång. Jag gillar att skriva och det är tydligen min grej... Och tänk att man kan få betalt för det som är så roligt!!!

Blanketter... bläää...

Tänk att det ska vara så krångligt att vara arbetslös.
Idag skulle jag lämna in blanketten för "programresa", ja det låter ju fint men det är helt enkelt bara ersättning för en del av resan som jag gör till min praktikplats varje dag. Jag slog ihop juni och juli för det var ju inte så många dagar på juni, men se det gick inte, det fick vara max en månad på varje blankett inte mer...

För någon månad sen lämnade jag ju in blankett om aktivietsstödet som jag får istället för A-kassa och där klagade de på att det måste vara minst en månad annars skickar de tillbaka blanketten så får man göra om... Och trots att jag gjorde helt rätt så fick jag skäll...

Snacka om tungrott och förvirrande och helt otroligt onödigt krångligt. Därtill ska än den ena och än den andra skriva under trots att de personerna inte ens vet om man varit på plats... Herre min je...

Rikedom, vad är det värt...

Världens rikaste land, det ska väl vara USA om jag inte har helt fel?!
Det ska i alla fall vara välutvecklat, ett I-land...

Av en händelse så knäppte jag på TV:n under eftermiddagen, hamnade i ett program som heter 30 dagar. En man provar på för honom nya yrken eller företeelser. Har tidigare sett honom bo i en religiös familj, han har levt på McDonaldsmat, mfl program.

Denna gång skulle han bo i en familj och arbeta i samma kolgruva som mannen i huset. Mannen i huset var förman, hade jobbat i kolgruvan i över 30 år. En vanlig sjukdom bland dessa arbetare var dammlunga pga allt koldamm som bildades vid brytningen.
De arbetade 8 timmar om dagen 6 dagar i veckan i en miljö som man inte kan tro att någon vistas i. Takhöjden var så låg att de inte kunde stå helt upprätta, kolet transporterades ut på band men det som inte kom med på bandet skulle skottas upp för hand med skyffel. Gruvgången stöttades upp med träpelare. Ingen använde gasmask för det var så svårt att andas genom masken.
Efter en dags jobb var de svarta av allt koldamm, på arbetsplatsen fanns inga tvättmöjligheter alls, inte ens ett handfat så de åkte hem och tvättade sig efter arbetsdagens slut. Lunch hade de med sig ner i gruvan och den fick de äta någon gång under dagen då det blev lite tid över, ofta var lunchpausen bara 10 minuter.
De flesta som jobbade där hade förstås ingen högre utbildning, man hamnade i gruvan eftersom pappa jobbade där och kanske även farfar om han var i livet, farfar hade annars förmodligen jobbat där även han innan han dog i dammlunga.
Pengar är förstås den stora drivkraften att jobba i gruvorna. En förman tjänar 100 000 dollar, en vanlig arbetare runt 60 000 dollar. Dödsolyckor sker årligen...

Hälften av detta rika lands elkraft kommer från kol, kol som bryts i kolgruvorna eller som tas fram genom att spränga bort bergstoppar och sen bryta det i dagbrott, där hela naturen förändras och förstörs, dessa berg som har många hundra miljoner år på nacken sprängs bort och kommer aldrig tillbaka.

Jag är glad att jag bor i det lilla landet Sverige, där fackföreningar inte är olagligt eller icke önskvärt, där vi har lagstiftning värd namnet gällande arbetsmiljö och arbetsförhållanden.

Jag vet dessutom på vilket block jag ska rösta i höst...

Självömkan...

Få saker är så avtändande som självömkan hos en annan person som verkar intressant. Saker som: "Ingen tycker om mig"; eller "Varför är ingen intresserad av mig?"; eller "Tycker du inte om mig längre?" eller liknande. Om man tycker så synd om sig själv varför skulle någon annan tycka annat än synd om personen? Det är ju faktiskt bara du själv som kan ända dig och ditt liv, det gör ingen annan åt en.

Fick själv lite tankar härom veckan när en tjej på jobbet kom tillbaka från semestern och hon som jag hade jobbat med mest dittills har varit rätt tight med den som kom tillbaka, de har jobbat ihop i många år. Jag funderade på om jag nu skulle bli femte hjulet under vagnen så att säga men så kom jag på andra tankar... Varför skulle jag bli utanför...? Det är ju bara jag som kan tillåta mig att bli utanför och om jag inte tillåter mig att bli det så blir det ju inte så eller hur...?! Så jag är en i gänget, jag tillät mig inte att hamna utanför.

RSS 2.0