Underbara blomlåda...

Jag har en blomlåda på väggen vid ytterdörren, den är sprängfylld med pelargoner och hänglobelia. Jag älskar pelargoner, sådde tidigare egna, tog sticklingar och pysslade så jag hade strax över 60 st när jag blev tvungen att flytta. Där jag tidigare bodde så hade vi en glasveranda, perfekt för pelargoner vintertid, här i mitt torp har jag inte samma fina vinterförvaringsställe så de 60 pelargonerna minskade drastiskt första vintern till 3(!) st. Nu har jag lärt mig att förvara dem även här i huset så nu närmar sig beståndet 10 st. Härom dagen köpte jag två fina på rea, bla en tulpanblommande och färgerna var starkt rosa-lila på båda med vacker färg på bladen.
Åter till blomlådan, den borde jag nog fota för den är väldigt vacker just nu. Själva blomlådan ser man inte längre, hänglobelian hänger och har brett ut sig ordentligt, pelargonerna är starkt röda i färgen, går bra ihop med torpets faluröda färg utan att försvinna mot väggen. Lådan ser ut som en klassisk torparlåda så den passar verkligen in. Det mesta frodas fint i år, myrnas jordärtskockor växer och frodas, ska bli spännande att se om det kommit något under till hösten, det blir äntligen vallmo i rabatten efter ett flertal försök, gäller att hitta rätt ställe där de vill växa. I år har jag samlat fröer från rabatter på akleja, har tänkt sprida dem lite här och var i trädgården för jag tycker att de hör en torparträdgård till. En del tycker att det är ogräs men jag tycker att de är vackra. Får provsprida lite här och där och se var de trivs bäst.
Mina potatisar blommar inte, så snart blir det skörd trots att de inte blommat och jag får hoppas att det blivit något litet under att smaka på. Satte ju bara 5 st så det blir ju inga mängder utan förhoppningsvis ett smakprov.

Inne består blomsterprakten just nu av blommande st paulior, de som jag förra året drev upp själv från bladsticklingar, alla 11 klarade sig och frodas. Trodde att jag tagit blad från 2 sorter men det visade sig att det måste vara 3 sorter. Den ena har mörklila krusiga blommor och det är sällan man sett så mörka vackra blommor och rikligt med blommor har de också. Mitt torp passar visst för st paulia, jag brukar inte ha så stor framgång med dem annars men tydligen trivs de bra i ljusa norrfönster.
En av orkidéerna blommar också, massor av knopp och redan en del som slagit ut. Inte alltid så lätt att få dem att blomma men när de väl är i blom så brukar de blomma väldigt länge. Hade tidigare en del orkidéer också, med djupa fönster utan element under så gick det bra men här i torpet har jag inga fönsterbrädor ens och bara elelement, så några orkidéer dog ut men som sagt, jag lär mig vartefter var de kan trivas bäst.

Min experimentgräsmatta har förresten fått sig lite näring igen och med det regn som kommit så kommer den nog att frodas en bit in på hösten. Faktiskt så blir man av med en del mossa bara av att gödsla regelbundet under växtsäsongen, gäller bara att just göra det regelbundet och sen gärna slita lite på mattan också, mossa tål inte slitage.

Nu ska jag ta och nanna kudden, i morgon blir det sovmorgon...

Nytt uppdrag...

Jag har blivit erbjuden ett litet deltidsjobb, som frilansande skribent på en liten värmländsk tidning. Det är meningen att jag ska skriva lokala reportage från orten här där jag bor. En helt ny utmaning och det verkar så spännande. Kommer jag att klara av utmaningen? Ett reportage i veckan är det meningen att jag ska leverera så småningom. Tänk att lilla jag som inte ens är från orten ska bli lokalreporter... Visst låter det häftigt, frilansande lokalreporter... Haha!!!

Fy fan rent ut sagt...

Försäkringskassan, smaka på det, FÖRSÄKRINGSKASSAN... Det är nog det fulaste ord jag vet just nu. Jo jag har fått mina pengar, Aktivitetsstöd, och i rätt tid men jag fick det på nåder... Jag fick ett brev dagarna innan jag fick min utbetalning, där stod att jag fyllt i blanketten fel men att det fick gå för denna gång och de var snälla och betalade ut pengarna ändå men nästa gång jag gör fel så kommer jag minsann att få blanketten i retur utan pengar...

Det intressanta är att jag fyllt i allt efter deras ifyllnadsstöd som skickades till mig tillsammans med blanketten, min mor har läst och fattat precis som jag gjort och exemplet som står med stämmer exakt överens med det jag fyllt i. Jag blir så förbannad över att någon ska sitta där och dela ut inte bara en utan två pekpinnar till mig trots att jag gjort allt rätt. Ännu mer förbannad blir jag när jag försöker ringa till nämnda kassa och får sitta i flera minuter och trycka på knappar för att till sist bli utslängd för att köplatserna är slut, detta upprepas gång på gång. Som om detta inte var nog så skulle jag skicka ett mejl istället för det ville dom gärna... Skriver ner mitt ärende och trycker på "skicka" bara för att få upp meddelande om tekniskt fel och meddelandet var bara raderat.

Och vet ni... FK har ingen vanlig snigelpostadress... Tänk va', där sitter en j-a sommarvikarie (för det kan väl inte vara en ordinarie anställd?) och skickar pekpinnar till mig och jag har ingen som helst möjlighet att försvara mig, kan inte tala om för vederbörande att hon gärna får läsa deras egna regler först innan jag blir anklagad för att göra fel och sen inte har en chans att försvara mig... Hur lågt får man sjunka egentligen innan det blir bottennapp och totalt haveri???

Allergi... och lite annat

Tur att man inte har gräsallergi när man struttar runt med gräsklipparen mest hela tiden då vädret är hyfsat. Nu har jag kört en dryg timme igen, dax att gå in för vätskepaus fast jag tror inte jag klipper mer idag. Har rensat ogräs hela dagen på "jobbet" så det är ute och trädgård för hela slanten, helt okej.

Har kvinnor och män lika svårt för att leva ensamma?
Vad är det som gör det så svårt för män att vara ensamma? KOm nu inte och säg att det handlar om sex för det tror jag faktiskt inte att det gör. Kvinnor över lag har minst lika stort behov av sex som män, jo det tror jag stenhårt på.
Har män större behov av att känna sig bekräftade av någon? Eller är behovet lika stort hos både män och kvinnor och jag kanske själv är ett stort undantag?
Mina kvinnliga vänner som separerat har över lag varit ensamma betydligt längre tid än de män som de har separerat ifrån. Jag känner till fler kvinnor som bor ensamma både i lägenhet och eget hus än vad jag känner till män som bor ensamma. Det kan ju förstås vara annorlunda hos er andra.

Bara lite funderingar så här på eftermiddagen innan middag.

Anonym, nej tack...

Snälla vänner, underteckna kommentarerna ni gör, i alla fall så jag känner igen er!!!

Hallååå...

Hallå, hör ni mig...??? Jag saknar mina bloggvänner... Förstår att ni har semester och blogguppehåll men det är så tråkigt utan er.

Igår måste Felia haft total härdsmälta i denna del av landet, telefonen hade ton men det gick inte att ringa, det lät bara tut... tut... tut... när man slagit numret, internet var också heldött och mobilen gick bara att ringa nödsamtal på. Det kändes som om jag var totalt avskuren från omvärlden och jag kunde inte få kontakt med någon alls under kvällen. Jag kunde ju heller inte ringa eller mejla att det var fel... I morse fungerade det igen som tur var och jag ringde två långa samtal...

Igår eftermiddag var jag på trav, Årjäng har sin stora travhelg denna helg, idag lördag är det Årjängs stora sprinterlopp, med en drös kända hästar. Fredagen innan, alltså igår, är det alltid kommunens dag på travet och alla kommunanställda får gå in gratis med familj eller vänner, 2 vuxna och 2 barn, det är barnjippo och travlopp som vanligt. Alla är förstås välkomna på trav inte bara kommunanställda. Min kompis bjöd med mig och vi hade en trevlig eftermiddag tillsammans på Sveriges vackraste travbana, satt på en bänk i grässluttningen ner mot banan och tittade på folk och hästar, hennes dotter hade fullt upp med att bli ansiktsmålad, plocka blåbär och andra aktiviteter. Solen sken och det var en härlig sommarkväll. Det var flera år sen jag var på trav, jag har jobbat en del med travhästar men egentligen gillar jag inte travsporten, hur det än är på en tävlingsdag så finns det mycket bakom kulisserna som inte är riktigt rumsrent inom sporten och i hanteringen av hästarna, ändå har jag varit hos reko folk och jobbat.
Fotade lite trevliga travbilder i alla fall och det var ju kul att få till hästar i rörelse.

Idag skulle vi ta en tur till westernfesten i Svanskog men hela förmiddagen regnade bort, visserligen har det varit hyfsat fint här under kvällen men skulle tro att det var lervälling och goja vid "Hudson Bay", så vi beslöt att stanna hemma.

Århundradets åskväder...

I natt hade vi åskväder och jag har aldrig i hela mitt 40-åriga liv varit med om liknande, inte för att det small eller mullrade så mycket  utan för att jag aldrig varit med om så mycket blixtar. Det blekade precis hela tiden under 1½ timme, det var inte många sekunder som det var mörkt, det var ljusare än mitt på dagen vissa stunder och blixtarna for över himlen åt alla håll och kom från alla håll. Ett fantastiskt skådespel helt enkelt! Hade det inte regnat så hade jag varit ute och tittat, nu stod jag i fönstret större delen av tiden, det var bara så fascinerande. Hundarna brydde sig inte nämnvärt utan gick och la sig, skönt när de inte bryr sig, finns ju hundar som är åskrädda. Strömmen försvann strax efter att skådespelet börjat men var tillbaka hos mig i alla fall tidigt i morse.

Under dagen har vi röjt på Kyrkerud, folkhögskolan jag gick på ett år. Där över gräsmattan hade en tromb gått fram och slungat runt kvistar, grenar och hela trädtoppar över gräsplanen. Grenar med en tjocklek på över 5 cm satt nerborrade i marken och trädtopparna som gått av låg inte under träden utan hade slungats iväg en bra bit från träden. Motorsåg krävdes för att såga itu trädtopparna för att vi skulle kunna flytta på allt. Det som farit runt i tromben fyllde nästan ett helt lastbilsflak.
Annars under dagen har vi tömt brunnsgaller från allehanda skräp som regnet dragit med sig och sopat rent där vinden dragit ut skräp.

Ett par hus brann ner till grunden under natten samt ett garage, som tur var kom inga människor till skada men de mentala skadorna efter en brand är stora. Jag kan lyckligt konstatera att mitt torp står kvar ännu en dag.

I kväll väntar nytt åskväder.

Jämförelser...

Vad är väl en sexköpande manlig minister jämfört med en Toblerone köpt på fel kontokort av en kvinnlig minister??

Smultron...

Jag har plockat smultron, det finns hur mycket som helst, kom hem med 3 dl, de ska avnjutas med gräddmjölk. Har inte varit på mitt andra smultronställe än men där finns nog lika mycket till.

Kantareller blev det också, inte så mycket men de ska avnjutas under andakt... Små ljusgula knoppar som stack upp ur mossan och under löven. Årets första, smörstekas och serveras på en rostad brödbit.

Annars har vi haft en varm kvav kväll, myggorna är på hugget. Men nu blir det en svalkande dusch och sen kantarellsmörgås och smultron.

Slampa... eller helt vanlig...

Jag har för länge sen gjort en helt ovetenskaplig test på en chattsida på nätet. Jag la upp två profiler, på den ena var jag mig själv, dvs helt vanlig kvinna, och på den andra bytte jag ut vissa detaljer så det lät som om denna kvinnan var en aning slampig och vulgär med lite sexanspelningar. Vem tror ni fick mest meddelanden...?? Jo det var ju den slampigare... Hon fick nog 20 meddelanden under samma tid som den vanliga fick ett meddelande... Vad bevisar det här då?? Egentligen ingenting alls men man kan ju också se det som att sticker man ut utanför mängden och anspelar på sex så fångar man långt fler mäns intresse än om man bara är helt vanlig. Lite tråkigt kan jag tycka.
Och för den som undrar så nej jag har inte för vana att syssla med sånt här, det var en engångsgrej och bara ett litet test, jag är i botten en genomärlig person som bara är den jag är...

Gödsel...

I dag har dagen gått i gödslingens tecken. Urnor, krukor, amplar, ja allt har fått ett fint strössel med "biobact", doften sitter ännu kvar i näsan, ändå är det inget emot hönsgödsel.
Vi har klivit i bil och klivit ur bil, kånkat hinkar och kånkat gödselsäckar. Sen har vi tagit reda på resterna efter helgens vandaler, två urnor hade blivit av med det mesta av sitt innehåll av blommor på ena eller andra sättet, kan man inte låta de stackars blommorna vara i fred över sommaren...? Vi har sett på resterna efter helgens fyllekörning också ett stort hål i staketet runt vårdcentralen, tydligen var det ägaren till en av ortens rätt nyöppnade restauranger/pizzeria så det stället var stängt och tillbommat idag, många var det som gick där och ryckte i dörren...

Nu i kväll har vovvarna fått gå på badtur och det var uppskattat, blöta och glada kom vi tillbaka hem, såg nästan ut som om jag också badat vilket jag inte hade.
Vi har också hittat årets första kantareller men jag hade inget att plocka i så de får växa till sig ett par dagar till.
Suttit i gräset och mumsat stora mörkröda smultron har jag också hunnit med, mmmm...
Planterat lite blommor och rensat ogräs har jag precis också gjort, mycket som kan hinnas med under en eftermiddag.

Nu ska jag fixa lite att äta och sätta på dumburken en stund och se om det är något att se.

Är blondiner dumma...?

En blondin kommer in på ett bankkontor i Stockholms City och ber att få ett lån. Hon ska till Europa i affärer i två veckor och behöver låna 5000 kronor. 

Banktjänstemannen vill ha någon slags säkerhet för lånet. 

Blondinen lämnar nycklarna till en ny Rolls Royce som står parkerad på gatan utanför banken. 
Detta fungerar bra, banken accepterar bilen som säkerhet för lånet. Banktjänstemannen och de andra på banken får sig alla ett gott skratt för blondinen som använder en 1.800 000 kronors Rolls som säkerhet för ett lån på 5.000 kronor. 

Han kör sedan ner Rollsen i bankens garage och parkerar den där. 

Två veckor senare kommer blondinen igen, betalar tillbaka 5.000 plus ränta 31.50. 

Banktjänstemannen säger till blondinen: 'Vi är mycket glada att Ni ville låna hos oss, men vi är en smula förbryllade. När Ni var borta kollade vi upp Er och upptäckte att Ni är multimiljonär. Det som förbryllar oss är att Ni behövde låna 5.000 kronor. 

Blondinen svarar:
- Var annars i Stockholm kan jag parkera min bil i två veckor för bara 31.50?


Arbetsdagen...

I dag har jag fått tuffa runt i en lätt liten lastbil större delen av dagen. Vet egentligen inte om jag får jobba själv eftersom jag är praktikant men vad gör man när det inte finns folk så det räcker... Det finns alltså arbete till minst en anställd till men alltid är det ont om pengar och då är ju billiga praktikanter bra att ha, såna som mej alltså.
Så jag fick börja morgonen med vattning på ortens torg. Med det "jobb" man nu har så får man åka bil där andra inte får åka bil, tex på torget. När det var färdigt var det dax för frukostrast.
Efter frukost så bar det iväg ensam i en durande liten lastbil fullastad med drygt ½ kubik vatten. Vattning på lilla torget, vattning vid pensionärshemmet och slutligen vattning av stor kruka i rondell och här fick man känna sig lite stöddig också, slog på saftblandarna på taket och studsade upp mitt i rondellen i fel riktning, uttittad blev jag men vad gör det, jag jobbar ju... Många norskar som passerade under tiden jag vattnade.
På vägen tillbaka mot Årjäng så stoppade jag vid kyrkan i närheten av där jag bor för att vattna ytterligare en kruka, sen åter till "förrådet" för lunch.
Efter lunch åkte jag och hämtade en vattenspridare som stått ute innan det var dax att ta hälja...

Hon som jag jobbar med just nu, som är säsongsanställd kom med en skön kommentar i förmiddags. - Det är tur att det är du som är här och praktiserar... Hon syftade på att jag är självgående, pålitlig och går att skicka iväg på jobb som sen också blir gjort, dessutom har jag ju körkort och viss erfarenhet och vågar ut och köra främmande otympliga bilar mitt i stan. Skönt att ha gjort ett sånt intryck på bara två veckor på en helt ny arbetsplats, synd att det inte är ett riktigt arbete för mig men samtidigt ger det självförtroende och erfarenhet, men än har jag inte träffat chefen, han har semester... Jag trivs riktigt bra än så länge, fritt, självständigt men självklart med visst ansvar.

Fast jag ska fråga på Arbetsförmedlingen om det verkligen är meningen att jag ska jobba själv som praktikant...

Raka puckar...

Så här kan meddelanden se ut som man får på en dejtingsajt, vad ska man säga...:

Hallå.
Jag heter Johan.
Gillar bakifrån och kanelbullar, dock inte samtidigt...:-) Vad gillar du??
Jag kör raka puckar från början...

Johan

Det finns anledningar för att man inte ska göra vissa saker...

Man får inte binda sin hund vid ett motorfordon, tex dragkroken på bilen, läs artikeln jag länkar till så förstår ni varför om ni inte redan visste. I detta fallet var det inte hundägaren som gjort det heller:

http://www.vf.se/Nyheter/Varmland/Hund-slapades-till-dods--100629.aspx

Det gör ont i hela mig när jag läser det och hur ska man sen kunna leva med detta?

Något annat som jag såg exempel på idag är att lämna hunden i en bil mitt i solen... Hur tänker man? Rutorna var nedvevade 3 cm på varje sida, det räcker inte på långa vägar för hunden. En hund kan inte svettas annat än genom munnen och under tassarna så den blir mycket lätt överhettad och riskerar att dö. En hund i en bil med bakluckan öppen kan även den mycket lätt bli överhettad om bilen står i solen så då kan man förstå att inte 3 cm nedvevad ruta räcker. I detta fallet satt hunden mitt på en solig parkering i minst 15 minuter instängd. Vi var beredda att kontakta polisen men ägarna kom. Tyvärr hade vi inte tillfälle att prata med dem.

Inte skulle väl någon komma sig för att lämna sina barn inlåsta i en stekhet bil på en parkeringsplats med endast några cm luftintag, eller? Då ska man veta att ett barn klarar värmen bättre än en hund i det läget.

Lämna hunden hemma när det är varmt och solig, den mår bättre inne hemma ensam i ett antal timmar än i en stekhet bil på olika parkeringsplatser i ett antal timmar. Många människor som skaffar sig hund borde läsa lagen, djurskyddslagen, olika lagar och förordningar för hur man behandlar och hanterar sin hund. De borde egentligen göra detta innan de skaffar hund så de vet hur man ska ta hand om sin vän.

RSS 2.0