Fackavgift...

A-kasseavgiften har sjunkit drastiskt i IFMetall där jag är med men för mig som är arbetslös spelar en sådan sänkning ingen roll, jag betalar ingen avgift till A-kassan. Det jag däremot betalar är en fackavgift eftersom jag är med i facket, denna avgift har inte sänkts den har höjts och det med 25 kr de senaste 2 åren, 25 kr per månad alltså... 25 kr låter ju inte så mycket men för mig som knappt kan få det att gå runt varje månad spelar 25 kr en väldigt stor roll.
Anledningen till att A-kasseavgiften sjunkit i min fackförening beror på att det inte är så många arbetslösa längre, fast det är ju inte hela sanningen, nej sanningen är att så otroligt många har blivit utförsäkrade från IFMetalls A-kassa att de nu kan sänka avgiften. 

Har funderat på att gå ur facket men det är nästan en omöjlighet när man är arbetslös, ja i alla fall om man vill fortsätta vara med i A-kassan. Risken finns att man inte får gå med i Alfa-kassan om man försöker byta när man är arbetslös för går man ur facket så måste man byta A-kassa. Så där sitter man som i en rävsax, precis som det är med nästan allt som gäller för den som är arbetslös eller sjuk, man har inget val...

Statsministern fortsätter sitt tjat idag på partiledardebatten om att jobbskatteavdraget är det bästa sättet att sänka arbetslösheten men jag kan för mitt liv inte se hur det ska kunna hänga ihop. Inte anställer en arbetsgivare fler för att hans anställda får betala mindre i skatt, nej han ser ju till att de anställda han har jobbar mer och det hjälper inte någon som är arbetslös.

Om man anställer mig så får man lägre arbetsgivaravgift men det har inte hjälpt mig att få ett jobb. Jag hör till de som har rätt till sk Nystartsjobb, det gynnar alltså den som anställer mig men som sagt, vad hjälper det...

Nej för mig går denna matematik inte ihop men jag kanske inte är så bra på matte som jag alltid har trott, 1+1 är kanske inte =2...

Vargjakten är igång...

Årets vargjakt är igång. Några områden, Dalarna tex, har redan skjutit sin kvot för i år, 6 st, andra Värmland, fick ingen varg första jaktdagen men har skjutit 3 st nu andra jaktdagen. Första dagen klagades det på att det var för kallt, -10, för mycket snö, 50-60 cm. Sen klagas det på att jägarna minsann inte är förtjusta i att jaga varg, de gör bara sin plikt som regeringen har ålagt dem... Men hallå, ingen tvingar någon att jaga varg, eller att jaga överhuvudtaget. Sällan man hör så mycket klagan och bortförklaringar. Någon enstaka uttalar sig i tidningen om att han faktiskt tycker att det ska bli jättespännande och roligt att gå ut och jaga varg, jag gillar ärliga människor.
Trodde för övrigt att jägare var naturmänniskor men det verkar inte så, själv är jag ute och pulsar i flera timmar i knähög snö utan att klaga, får både motion och bättre rygg och hundarna gillar det också och det är fantastiskt rofyllt.

Har läst en blogg som skrivs av frun till en av bygdens vargmotståndare. Hon har många åsikter om väldigt mycket, just nu om vargar och vargjakt. Hon försöker dela in människor i olika fack runt detta med varg, det är ju rätt populärt att göra det. Jag hamnar helt i fel fack enligt hennes definitioner, jag borde vara en som inte vill ha varg men så är det ju inte. Sen har jag fortfarande så svårt att förstå varför man inte ska kunna utnyttja skogen fullt ut när det gäller att plocka bär och svamp bara för att det finns varg i skogen? Jag skulle vilja ha en ordentlig förklaring av vad som hindrar svamp- och bärplockningen. Jag plockar fortfarande svamp och bär i skogen hela höstarna och det trots att det passerade björn inte långt här ifrån förra året. Jag förstår inte, men visst, jag hörde en granne för flera år sen som sa att nä nu kan man ju inte gå i skogen längre för det finns ju varg där och hon var helt enkelt rädd att vargen skulle komma och hoppa på henne och döda henne i skogen men varför skulle vargen göra det??? Då är jag mer rädd för älgarna som ju sparkade ihjäl en grannhund i höstas eller bilisterna på vägen som kör förbi en i 50 med 1½ meter tillgodo, det är väl betydligt farligare...
Jag förstår att en del inte kan utöva sin hobby, jakt med hund i samma utsträckning som de har gjort men vem säger att jägare äger viltet i skogen? Jag tycker att våra rovdjur har betydligt större rätt till vilt än vad människan har. Sen var det ingen brist på älg under årets jakt i höstas så än finns det till alla. Och inget är för evigt, ibland får man ändra sina vanor, hobbies och även liv för att omgivningen förändras, så har det alltid varit. Många hävdar att man har jagat med hund i många tusen år och visst det har man ju gjort men vargen har bara varit "borta" i Sverige sen sent 60-tal... och gevär har vi inte haft att jaga med så väldigt länge. En gång i tiden hade vi nästan utrotat älgen i landet också, då fick man inte jaga älg under en lång tid för att stammen skulle återhämta sig.

Man talar om att mångas livskvalitet sjunker när vi har fått in varg igen men det finns livskvalitet som ökar med varg också, naturupplevelserna kan bli helt annorlunda i framtiden om vi får behålla vargen. Det har dessutom visat sig att det inte alls är så många som är för en total utrotning av vargen i vårt land, inte ens på landsbygden. Men många är för en reglering av stammen, det är jag också, när vi har uppnått en livskraftig stam. En del småbrukare är oroliga för att de inte ska ha råd att stängsla in sina djur ordentligt, det är ju inte så roligt, men även dessa måste ta i beräkningen att vi lever i en föränderlig värld på många sätt. En del småbrukare ser inte vargen som något problem alls, de lever i vargrevir med sina djur och anpassar sig efter verkligheten.

Ibland undrar man...

Ja ibland undrar man hur folk är funtade egentligen. Jag har en liten infartsväg in till mitt hus från den allmänna grusvägen, infarten är ca 100 meter lång och går bara till mitt lilla torp. I natt någon gång innan snön kom har någon varit in och använt infarten som rallyväg. Hur tänker man då...??? Visst kanske de inte såg mitt lilla torp men en liten plogad väg som går i vinkel måste man väl inte svänga in på mitt i natten och leka rally på?? Som tur är (eller otur) så sover jag gott om natten och tydligen mina hundar också för vi har sovit. Inte nog med att de kört rally på vägen in, sen har de vänt och kört rally på utvägen också, dvs kört upp och ner i plogvallarna så vägen är full av snöklumpar. Väldigt synd att de inte körde fast med sin bil i en snövall, då hade jag skrattat rått...

Klarat truckteoriprovet idag... med alla rätt på de 50 frågorna. Kan ju säga att jag är väldigt nöjd. Nu är det uppkörningen kvar i Karlstad om ungefär en månad. Men det ska väl gå det med, eller hur!!

Tänk så fruktansvärt irriterande...

Jag, och många med mig uppenbarligen om man söker på nätet, irriterar sig på att olika ordstäv, ordspråk och liknande blir förvanskade över tid.

Ett uttryck som många, många, MÅNGA säger fel är:

*Dra alla över en/samma kam

Alldeles för många byter ut "kam" mot "kant", det är här min och många andras irritation uppstår. Från början sa man visst "skära" istället för "dra" och uttrycket kommer från tyskan, "alle über einen Kamm scheren", och hade troligtvis något med fårklippning att göra.
Språket utvecklas, så är det ju, men att ändra på gamla uttryck eller använda dem i helt fel sammanhang kan skapa irritation och missförstånd och det är inte bra.
Vill man ha ett passande uttryck så kan man ju uppfinna ett själv istället för att skriva om eller förvanska de som redan finns.

Här finns lite att läsa och strax nere till höger om artikeln finns fler länkar om språkbruk (äldre artiklar):
Dra alla över en kam

Några andra små ord som väldigt många inte kan hantera är "de", "dem" och "dom". Alltför ofta ser man att man skrivit "dem" när det egentligen ska vara "de". "Dom" är ju talspråk och, om ingen ändring skett, ska inte skrivas ut. När man använder ordet "dom" så an man ju mena både "de" och "dem" beroende på sammanhang och mening. Tyvärr har det blivit alltför vanligt att man i text skriver "dem" där man i tal säger "dom" och det är här som felet uppstår tror jag.

Nu är ju inte jag på något vis språkexpert men har genom hela livet hittills använt mig mycket av det skrivna språket och därtill läst mängder av böcker, och ju mer man använder språket desto bättre känsla inbillar jag mig att man får för språket, rytmen och ordhanteringen.
Trots allt så jobbar jag ju numera lite smått med språket och skrivande, har fått mycket beröm från både redaktion, de jag skrivit om och andra som läst mina artiklar så lite hum om språket tror jag mig ha.

Aldrig nöjda...

Går det att göra jägarna nöjda?

Nu ska det för andra året i rad jagas varg, 20 st av de till antalet rätt få vargarna ska skjutas under årets jakt som startar den 15 januari. Detta trots att EU håller på med en utredning om ifall jakten strider mot bevarandedirektiven som finns. Många jägare har länge velat få jaga den inom vissa kretsar hatade vargen men nu när de får jaga så är det ett antal som bojkottar jakten för att de anser att vargstammen är alldeles för stor i vårt land...??? Jag får det inte att gå ihop... Är det för att det ska bli fler vargar och de vill vänta på olika tillbud med varg inblandad för att kunna peka på hur farligt det är att ha varg?? Eller hur tänker de??? De säger att de få vargar som är aktuellt att skjuta är för få för att göra någon skillnad...

Flera jägare ser bara en nollvision som enda raka möjligheten.

Varför ska inte Sverige kunna hysa en vargstam på 200 djur, ca 20 ynglande revir + några strövargar? i Polen tex så finns det ungefär 100 vargrevir, ett revir kan innehålla allt från 2 vargar till 10-20 beroende på tillgång på byte. Jag vet inte om vargen är ett stort problem i Polen men jag har aldrig hört något om det i alla fall. Polen är i alla fall ett land med många jägare, där finns fina nationalparker med rikt djurliv. Ska fråga min polska väninna om vargen är ett stort problem där...

Klart vi inte ska ha en vargstam som okontrollerat förökar sig och sprider sig, vi har ju jakt som en viltvårdande åtgärd i vårt samhälle och eftersom människan har blandat sig i under så lång tid som vi har gjort så är en balans svår att uppnå på naturlig väg i vårt land men en total utrotning av ett djur som naturligt har levt här så länge som den har tycker jag ska få finnas.

Varg finns förmodligen i mitt närområde nu, någon har spårat en varg bara några hundra meter från där jag bor. För några år sedan passerade en strövarg precis vid tomtgränsen, jag kunde se och följa spåren men såg inte vargen.

RSS 2.0