Rikedom, vad är det värt...

Världens rikaste land, det ska väl vara USA om jag inte har helt fel?!
Det ska i alla fall vara välutvecklat, ett I-land...

Av en händelse så knäppte jag på TV:n under eftermiddagen, hamnade i ett program som heter 30 dagar. En man provar på för honom nya yrken eller företeelser. Har tidigare sett honom bo i en religiös familj, han har levt på McDonaldsmat, mfl program.

Denna gång skulle han bo i en familj och arbeta i samma kolgruva som mannen i huset. Mannen i huset var förman, hade jobbat i kolgruvan i över 30 år. En vanlig sjukdom bland dessa arbetare var dammlunga pga allt koldamm som bildades vid brytningen.
De arbetade 8 timmar om dagen 6 dagar i veckan i en miljö som man inte kan tro att någon vistas i. Takhöjden var så låg att de inte kunde stå helt upprätta, kolet transporterades ut på band men det som inte kom med på bandet skulle skottas upp för hand med skyffel. Gruvgången stöttades upp med träpelare. Ingen använde gasmask för det var så svårt att andas genom masken.
Efter en dags jobb var de svarta av allt koldamm, på arbetsplatsen fanns inga tvättmöjligheter alls, inte ens ett handfat så de åkte hem och tvättade sig efter arbetsdagens slut. Lunch hade de med sig ner i gruvan och den fick de äta någon gång under dagen då det blev lite tid över, ofta var lunchpausen bara 10 minuter.
De flesta som jobbade där hade förstås ingen högre utbildning, man hamnade i gruvan eftersom pappa jobbade där och kanske även farfar om han var i livet, farfar hade annars förmodligen jobbat där även han innan han dog i dammlunga.
Pengar är förstås den stora drivkraften att jobba i gruvorna. En förman tjänar 100 000 dollar, en vanlig arbetare runt 60 000 dollar. Dödsolyckor sker årligen...

Hälften av detta rika lands elkraft kommer från kol, kol som bryts i kolgruvorna eller som tas fram genom att spränga bort bergstoppar och sen bryta det i dagbrott, där hela naturen förändras och förstörs, dessa berg som har många hundra miljoner år på nacken sprängs bort och kommer aldrig tillbaka.

Jag är glad att jag bor i det lilla landet Sverige, där fackföreningar inte är olagligt eller icke önskvärt, där vi har lagstiftning värd namnet gällande arbetsmiljö och arbetsförhållanden.

Jag vet dessutom på vilket block jag ska rösta i höst...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0